Марката Voyah на Dongfeng обяви намерението си да достави първите електрически автомобили в Европа през 2022 година. Навлизането на пазара е планирано с електрическия SUV „Free“ в Норвегия, а по-късно ще последват и други държави и модели.

Voyah е много млада марка. Премиум филиалът на автомобилния производител Dongfeng, като първите автомобили бяха доставени в Китай през месец август 2021 г. До края на годината на клиентите са предадени 6791 електрически автомобила, 3330 от тях само през декември. Към края на 2021 година Voyah успя да увеличи чувствително производството си. А през януари 2022 г. беше произведен 10-хилядният автомобил Voyah.

Както Voyah вече обяви, продажбите на електрическия SUV „Free“ ще започнат в Норвегия през юни, а първите доставки в Европа са планирани за четвъртото тримесечие на 2022 г. През юни ще бъде открит и първият шоурум на Voyah извън Китай, който ще бъде разположен в центъра на Осло.

Voyah Free е електрически SUV с дължина 4,90 м, който се предлага с три варианта на задвижване. Версията със задвижване на задните колела е с мощност 255 кВ и пробег по NEDC от 505 км. с батерия с капацитет 88 кВ/ч. Моделът със задвижване на всички колела произвежда 510 кВ и използва същата батерия за 475 километра. Освен това в Китай се предлага хибридна версия с 33 кВ/ч батерия и 1,5-литров двигател за удължаване на пробега – NEDC пробег от 860 километра, от които 140 – електрически. От съобщението на компанията не става ясно дали този вариант ще се предлага и в Норвегия или на европейския пазар.

Моделът Free е основополагащ, а следващият от гамата, наречен Dreamer, ще бъде ван и ще бъде представен в Китай в средата на 2022 г. „Dreamer“ е дълъг над 5,30 м и има междуосие от 3,20 м. През 2023 г. в Китай ще бъде пуснат и седан, чиито прототипи вече са заснети от ловки фотографи. Понастоящем седанът все още се нарича H53.