Как да изберете правилната кола за вашето семейство: фактори, които трябва да имате предвид

Изборът на правилния семеен автомобил е важен момент, който изисква внимателно обмисляне на редица фактори. Семейната кола е синоним на ежедневни пътувания с любимите ви хора, продължителни ваканции и център за създаване на редица мили спомени.

За това днес от „Чайна Мотор Къмпани“ АД обръщаме специално внимание на всички важни фактори, които са от значение при избора на кола за вашето семейство. Нашите автомобилни експерти ви съветват да вземете своето решение максимално информирано и съобразено с индивидуалните нужди – вашите и тези на близките ви.

Безопасността – Винаги на първо място

Започваме с най-важния фактор и това е нивото на безопасност. Насочете се към автомобили, оборудвани с иновативни и доказани системи и функции, включително:

 • Предни и задни въздушни възглавници за глава
 • Странични въздушни възглавници тип „завеса“
 • Електрически спирачен асистент
 • ABS, ESP и тракшън контрол
 • BDS – система за разпознаване на движения в сляпа точка
 • Система за предвиждане и избягване на опасности – препятствия на пътя, пешеходци, челен сблъсък и т.н.

Голяма част от съвременните автомобили разполагат с модерни системи за безопасност, които са преминали съответни тестове. Проверете какво е нивото на представяне на автомобила, към който сте се насочили.

Обърнете внимание на размера

Колко голям да бъде вашият нов семеен автомобил? Отговорът на този въпрос е строго индивидуален и зависи с колко голямо семейство разполагате – в момента и след бъдеще.

Покупката на по-малък градски автомобил не е препоръчителна от гледна точка на комфорт. Вземете предвид и размера на багажа на всеки един член на вашето семейство, необходим за по-продължителна ваканция. Ще успеете ли да го поберете в стандартен седан?

При избора на семеен автомобил експертите съветват да заложите на по-големите опции. Според статистиката най-предпочитаните видове семейни автомобили в момента са SUV-тата, следвани от миниваните.

Как да определите точен размер за вашия семеен автомобил?

 • Определете броя на местата за сядане – повечето SUV-та на пазара в момента разполагат с до 7 места;
 • Уверете се, че ще разполагате и с достатъчно място за багаж (наличие на сгъваеми седалки на втори редове, допълнителни джобове и места за съхранение, уголемен багажник и т.н.);
 • Вземете предвид лесния достъп, особено ако имате малки деца;
 • Имайте предвид, монтирането на детски седалки за най-малките членове на вашето семейство;

Икономия на гориво

Семейният автомобил трябва да бъде функционален, безопасен и с отлична горивна ефективност. Експертите ви съветват да се насочите към модели, които балансират между мощност и икономичност. Това е особено важен фактор, ако планирате ежедневни пътувания или продължителни семейни ваканции.

Добра идея е да обърнете внимание на хибридните или електрическите варианти. Електрически SUV автомобил от премиум клас е Dongfeng E3, снабден с функционална литиево-ферофосфатната батерия.

За отлично представяне на пътя и нисък разход на гориво ви препоръчваме 1.5 литровия бензинов двигател на T5 EVO със завидните 6.8 л/100 км.

Съобразете решението си според бюджета

Важно е да определите реалистичен бюджет за покупката на семеен автомобил. Освен покупната цена, не забравяйте да вземете предвид и текущите разходи, включително:

 • Застраховка
 • Поддръжка
 • Гориво

Нашият съвет е да се запознаете подробно с всички възможности за финансиране. Това ще ви помогне да вземете най-рентабилното решение за вашето семейство.

Помислете и за удобствата

Семейният автомобил трябва да бъде удобен и комфортен. За това е важно да обърнете внимание на интериора, от какъв материал са седалките – кожа или текстил, дишащи ли са, има ли опции за подгряване и вентилация, мултифункционален ли е и волана и още много други удобства.

Освен безопасността и комфорта, от значение при покупката на семейна кола е дали тя разполага със съвременни системи, като навигация, мултимедия и опции за свързване със смартфон.

Определено ще оцените наличието на висококачествени системи за забавление и екрани на задните седалки, които да задържат вниманието на децата ви по време на продължителни пътувания.

Тествайте лично бъдещата си нова кола

Винаги изкарвайте колите за тест драйв – апелират автомобилни специалисти. Така ще се запознаете от първо лице с управлението на колата, комфорта и цялостната производителност и представяне.

Не забравяйте да обърнете внимание и на видимостта, маневреността и цялостното изживяване по време на шофиране. Табу е, че семейният автомобил задължително трябва да е скучен. И новите предложения на Dongfeng в автопарка на „Чайна Мотор Къмпани“ АД са тук за да ви убедят именно в това.

Рентабилност

Покупката на автомобил е инвестиция в дългосрочен план. За това е важно да се запознаете предварително с характеристиките на модела и неговата надеждност. Добра идея е да потърсите за отзиви от потребители, които вече са собственици. Запознайте се с тяхното мнение относно представянето на пътя, наличното пространство и комфорта.

Покупката на първокласен семеен автомобил е надеждна инвестиция, която запазва своята стойност в случай на препродажба.

Накратко за избора на нов семеен автомобил

Покупката на кола за вашето семейство е важно решение, което трябва да съобразите с няколко фактора. От тях зависи дали автомобилът ще отговаря на индивидуалните нужди и начина на живот – на вас и вашето семейство.

Задължително дайте приоритет на нивото на безопасност, надеждността, размера и комфорта и съобразете избора си с вашия бюджет.

Ние от „Чайна Мотор Къмпани“ АД разполагаме с богат автопарк от нови автомобили, подходящи за семейства. На линия сме да помогнем на всеки в откриването на правилния автомобил, според индивидуалните нужди и приоритети.